FAQ

Vraag: met zo weinig tijd voorhanden, is het voor mij wel moeilijk om elke dag met een gezonde maaltijd op tafel te komen. Toch wil ik daar wel aan toekomen. Wat zijn de mogelijkheden die ik over het hoofd zie?

Antwoordt: het komt inderdaad steeds vaker voor, dat er niet voldoende tijd voorhanden is om eenmaal thuis, snel een gezonde maaltijd te bereiden. Met relatief weinig ingrediënten en een korte bereidingsduur, kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een salade. Er zijn ook tal van recepten te vinden die het mogelijk maken om binnen een kwartier al met iets gezonds op tafel te komen.

Vraag:   gezond eten is natuurlijk geen luxe meer in deze tijd, maar moet er toch wel rekening gehouden worden met de wensen van personen die een bepaald dieet moeten volgen. Het is voor mij wel van groot belang, dat ik voldoende vezels naar binnen krijg om een goede stoelgang te garanderen. Hoe zorg ik echter voor een gebalanceerd dieet?

Antwoordt: Het verschilt inderdaad van persoon tot persoon wanneer het gaat om het juiste dieet ´te pakken te krijgen’. Het kost echter niet veel moeite om erachter te komen, welk dieet past bij jou en kan eventueel ook het advies gevraagd worden van een expert. Die kijken naar bijvoorbeeld de BMI en onderliggende kwalen waardoor een dieet op maar kan worden samengesteld.

Vraag: het kostenaspect speelt ook een belangrijke rol bij het volgen van een gezond dieet en komt het niet altijd goed gelegen uit. Niet iedereen is namelijk zo sterk bij kas om steeds met verse groenten en fruit huiswaarts te keren. Hoe kan in zulke gevallen toch voor een gebalanceerd worden gezorgd?

Antwoordt: het is een misvatting, dat een gezonde maaltijd veel zal kosten. Het ligt allemaal aan de wijze waarop het samengesteld is en is het aantal mogelijkheden enorm. Door handig in te kopen, valt de prijs ook nog reuze mee. Zo is het een goed idee om te kiezen voor groenten en fruit waarvan het seizoen gaande is. De prijzen zijn gedurende die periode altijd het laagst. Ook kan een grote hoeveelheid gekozen worden en worden ingevroren voor later. Allemaal ideeën dus die zorgen voor het toch op tafel kunnen brengen van een gezonde maaltijd met een klein budget.

Vraag: een belangrijk aspect bij gezond eten, is ook dat alle producten zoveel als mogelijk op een milieuvriendelijke wijze zijn verbouwd of gekweekt. Hoe kan er bij de aanschaf erop gelet worden?

Antwoordt: er moet inderdaad sprake zijn van een doorwerking van alles wat gezond is naar alle lagen van de samenleving. Niet alleen een gezonde samenleving, maar ook milieu zijn dan het eindresultaat. Er zijn tal van merken die rekening houden met de wijze waarop de producten worden verkregen. Er zijn keurmerken waar men van kan uitgaan of biologisch gekweekte producten.

Vraag: het mag dan wel dik in orde zijn met een gebalanceerd dieet, maar moet er toch ook wel sprake zijn van voldoende lichaamsbeweging? Die twee zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Antwoordt: Dat is correct en moet er bij iedereen gekeken worden naar de oefeningen die het best passen bij niet alleen de levenswijze, maar ook het tijdschema en voedingspatroon. Zo wordt ervoor gezorgd, dat het lichaam niet onnodig zwaar wordt belast.