huisHet verduurzamen van je woning is populair de laatste jaren en veel particulieren zijn bezig om een woning energiezuinig te maken, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie en vloerverwarming, vaak gecombineerd met zonnepanelen of een warmtepomp. 

Hierdoor zijn veel mensen op zoek naar een vloerbedekking die goed te combineren is met vloerverwarming. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een vloerbedekking die zowel duurzaam als een gezonde keuze is. 

In dit artikel bekijken we een aantal verschillende soorten vloerbedekkingen en hun kenmerken op het gebied van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, en of het vloertype een gezonde en goede keuze is voor een combinatie met vloerverwarming.

De effectiviteit van vloerverwarming wordt niet alleen bepaald door het type vloerbedekking, maar is ook sterk afhankelijk van de isolatie van de woning en ondervloer.

Tenslotte is vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming ook van invloed op de gezondheid. Bij een keuze voor hoofdverwarming, kun je radiatoren die vaak stoffig en vuil zijn, verwijderen. 

Gezonder vloerbedekkingen voor vloerverwarming

Houten vloeren (lamelparket)

Houten vloeren zijn zeer duurzaam en kunnen een leven lang meegaan, zelfs met veelvuldig gebruik. Ze zijn over het algemeen goed bestand tegen krassen, deuken en vlekken, waardoor ze gemakkelijker te onderhouden zijn dan andere vloermaterialen. Daarnaast kun je kleine beschadigingen vrij eenvoudig repareren of de vloer meerdere malen opnieuw afwerken, zodat je altijd een prachtige vloer hebt. 

Hout is één van de weinige hernieuwbare grondstoffen, net als kurk en wol, en wanneer het hout uit duurzaam beheerde bossen komt, is het een zeer milieuvriendelijke vloerkeuze.

Het nadeel van houten vloeren is vaak de prijs die in eerste instantie betaald moet worden. Echter, gezien de lange levensduur van deze vloerbedekking en het feit dat woningen met houten vloeren meer gewaardeerd worden, zorgt ervoor dat een houten vloer een populaire keuze blijft. 

Vloerverwarming en een houten vloer combineren is mogelijk in de vorm van lamelparket. Eikenhouten vloeren hebben een lage weerstand, zijn makkelijk te bewerken en hebben een goede prijs / kwaliteit verhouding voor een vloer die generaties mee kan gaan.

PVC vloeren

PVC vloeren zijn goedkoper dan hout en duurder dan laminaat. De voordelen van PVC vloeren zijn de grote keuze in vloerprints en de eenvoud van installatie (nadat de vloer geëgaliseerd is).  

Er zijn ook nadelen. PVC vloeren bevatten vinyl chloride, een chemische grondstof die mogelijk schadelijk is voor het milieu en de gezondheid. In iedere levensfase van PVC (productie, gebruik en afvalcyclus) is het product alles behalve duurzaam. 

Bovendien kunnen er in goedkope PVC vloeren zonder keurmerk schadelijke stoffen zitten. Daarnaast kan de combinatie van een PVC vloer met vloerverwarming nadelig uitpakken. In feite verwarm je kunststof als je de vloerverwarming aanzet. Dat kan ervoor zorgen dat de PVC vloer vluchtige organische stoffen in de lucht loslaat.

Laminaat

Laminaat is een populaire keuze voor vloerbedekking vanwege de betaalbaarheid en het gemak van installatie. Het is echter minder duurzaam dan hout en kan niet worden gerepareerd als het eenmaal is beschadigd. Net als PVC kan laminaat potentieel schadelijke chemicaliën bevatten, vooral in goedkopere producten, waardoor een combinatie met vloerverwarming niet ideaal is.

Wol

Wol is een natuurlijk en duurzaam materiaal dat uitstekende warmte- en geluidsisolatie biedt. Het is echter niet de beste keuze voor vloerverwarming, omdat het de warmte kan isoleren in plaats van deze door te laten.

Kurk

Kurk is een ander natuurlijk en duurzaam materiaal dat uitstekende warmte- en geluidsisolatie biedt. Het is ook hypoallergeen, wat het een goede keuze maakt voor mensen met allergieën. Kurk is echter niet de beste keuze voor vloerverwarming, omdat het de warmte kan isoleren in plaats van deze door te laten.

Natuursteen

Natuursteen is een duurzame en milieuvriendelijke keuze die goed werkt met vloerverwarming. Het is echter duur en kan koud aanvoelen onder de voeten zonder vloerverwarming.

Linoleum

Linoleum is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal dat goed werkt met vloerverwarming. Het gaat echter minder lang mee dan sommige andere opties en kan na verloop van tijd verkleuren.

Legpatronen van vloeren

Er zijn verschillende legpatronen voor houten vloeren, zoals visgraat vloeren, Hongaarse punt en planken vloeren en elleboog patroon. De Hongaarse punt in de foto is bijvoorbeeld gelegd op vloerverwarming en is gemaakt van Europees eikenhout. 

Hoewel deze legpatronen uit kleinere vloerdelen bestaan, zijn ze allemaal goed te combineren met vloerverwarming. Dit komt omdat lamelparket met een berken multiplex onderlaag, nauwelijks krimpt of uitzet, waardoor ook legpatronen met kleine vloerdelen gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming. Het kiezen van het juiste legpatroon kan de esthetiek van uw huis verbeteren en bijdragen aan de waarde ervan.

Tips vloerbedekking kiezen

Bij het kiezen van een vloerbedekking voor uw huis, is het belangrijk om rekening te houden met zowel de duurzaamheid als de gezondheidsaspecten van het materiaal. Houten vloeren zijn een goede keuze, vooral als ze worden gecombineerd met vloerverwarming. Ze zijn duurzaam, milieuvriendelijk en veilig voor kinderen. 

Het is niet eenvoudig om een goede, gezonder en mooie vloerbedekking uit te zoeken, dus hieronder nog een aantal tips:

Bepaal welke factoren doorslaggevend zijn voor je keuze: budget/prijs, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, gezondheid, eenvoud in installatie en onderhoud en/of esthetiek.

Ga op bezoek bij vloerenwinkels om de verschillende materialen te voelen en te ervaren, zodat je een goed beeld krijgt van de kwaliteit en mogelijkheden. 

Laat je adviseren door vloerspecialisten om te ontdekken wat de beste keuze is voor jouw situatie en budget. 

Vraag of je sample-borden van vloeren mee mag nemen, zodat je thuis rustig kunt kijken of de vloer en kleur de juiste keuze is voor jouw woning.

Bedenk of je de vloer en/of de vloerverwarming zelf wilt installeren en pas je budget hierop aan.

Veel plezier met jouw nieuwe vloerbedekking!