Als jij je wilt testen corona Rotterdam, dan kan dat op verschillende manieren. Er zijn testen die door de overheid worden aangeboden en testen die je zelf kunt laten afnemen. Voor de testen die de overheid gebruikt moet je verwezen worden door de GGD. Tegen een betaling kun je ook zelf op zoek gaan naar een instantie en je daar laten testen. Er zit dus verschil in de manier waarop je bij de test komt, maar er zijn ook verschillende soorten testen. Hier lees je over de opties die je hebt als je je laat testen voor corona in Rotterdam.

Testen corona Rotterdam zelf inplannen

Wil je weten of je corona hebt en ben je niet verwezen door de GGZ, dan ga je naar een privé instantie die corona testen aanbiedt aan particulieren. Veel bedrijven maken hier ook gebruik van. Je kunt dan een sneltest laten uitvoeren, maar ze bieden ook de nauwkeurigere PCR-test aan. Let er wel even op dat de instantie is gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, want zij houden toezicht op de kwaliteit van de testen corona in Rotterdam die worden afgenomen. Gemiddeld betaal je als particulier € 70 en heb je bij een sneltest al binnen een kwartier de uitslag.

Een verwijzing van de GGD

Een andere manier om jezelf te testen voor corona in Rotterdam is via de GGD. Zij bepalen welke soort test het beste voor je is, dus je hebt dan geen keuze. De overheid gebruikt drie verschillende testen, namelijk de PCR-test en twee sneltesten. Je situatie bepaalt welke van de drie het beste is voor jou. Zo is de PCR-test nauwkeuriger en is de ene sneltest beter voor mensen zonder symptomen dan de andere. Sneltesten zijn een goed idee, omdat ze de wachttijden verminderen en je sneller weet wat je situatie is.

Wat als je positief bent?

Laat je je testen voor corona in Rotterdam en is de uitslag negatief, dan krijg je daar een bewijs voor en kun je gewoon verder met je leven. Uiteraard blijf je je aan de richtlijnen en basisregels houden. Test je positief, dan moet je direct in quarantaine. Dat doe je gewoon thuis en vergeet niet om je huisarts in te lichten. Deze moet te allen tijde op de hoogte gebracht worden van je situatie. Vervolgens blijf je 10 dagen thuis en ontvang je geen bezoek. Je houdt 1,5 meter afstand van je huisgenoten, wast regelmatig je handen en hoest in je elleboog. Als de situatie verslechtert neem je contact op met je huisarts.

Welke test is het beste voor jou?

Er is geen goede- en geen slechte manier om je te laten testen voor corona in Rotterdam. Het is belangrijk dat je de juiste instantie uitkiest als je zelf een test laat uitvoeren. Zorg ervoor dat deze betrouwbaar is en geïnspecteerd door de IGJ. Doe nooit zelf een thuistest, want dat is wettelijk niet toegestaan. Je bent dan in overtreding.