Een corona zelftest kopen om te zien of je besmet bent met het coronavirus? Dan moet je goed gaan kijken of deze goedgekeurd is door het RIVM. Niet iedere zelftest wordt namelijk betrouwbaar genoemd. Er worden verschillende eisen aan gesteld voordat je ermee aan de slag kunt gaan. Ook zijn er een groot aantal verkooppunten waar je de testen kunt vinden. Zo kun je jouw aankoop bijvoorbeeld gaan doen bij Podobrace. Maar hoe moet je de test eigenlijk gebruiken om deze betrouwbaar te laten zijn? Onderstaande informatie legt het voor jou uit.

 

Een corona zelftest kopen voor duidelijkheid

Een corona zelftest kopen kun je doen om jouw gezondheid in de gaten te houden. Met deze test worden de eiwitten van het coronavirus in jouw lichaam opgespoord. Als deze aanwezig zijn, ontvang je een positieve uitslag. Deze uitslag moet nog een keer gecontroleerd worden door de GGD of de huisarts, maar kan jou alvast een indicatie geven. Ook blijf je gedurende deze tijd thuis, zodat je niemand besmet met jouw klachten. Je kunt ook een negatieve uitslag krijgen. Blijf daarbij wel jouw klachten in de gaten houden, zodat je jouw omgeving eventueel niet gaat besmetten.

 

Zorgen voor een goede hygiëne

Een corona zelftest kopen kan een goede uitkomst bieden voor verschillende doeleinden. Zo kun je hem doen om ergens naartoe te kunnen of om weer aan het werk te gaan. Steeds meer plekken vereisten een negatieve testuitslag. Hiervoor ga je de test thuis uitvoeren. Je snuit hiervoor eerst jouw neus, zodat het wattenstaafje erin kan. Ook moet je jouw handen goed wassen, zodat er geen bacteriën meer op zitten. Daarna open je het testvloeistofbuisje en haalt het wattenstaafje uit de verpakking. Door je hoofd te kantelen en met het wattenstaafje in jouw neus te gaan, heb je het monster.

 

Wachten op de uitslag

Als je de corona zelftest uitgevoerd hebt door de juiste stappen te doorlopen, moet je het wattenstaafje in het buisje met testvloeistof plaatsen. Je draait het wattenstaafje dan vaak rond, waarbij je in de zijkant van het buisje blijft knijpen. Zo zorg je dat de vloeistof op een goede manier gaat reageren met het monster dat uit jouw neus is genomen. De teststrip leg je dan op een vlakke ondergrond. Uiteindelijk zal de uitslag binnen een kwartier zichtbaar worden aan de hand van strepen. Deze lees je af om de uitslag vast te stellen.

 

Een extra controle uitvoeren

Een corona zelftest kopen kan jou dus binnen een korte tijd duidelijkheid geven over jouw gezondheid. Daarbij is het wel altijd verstandig om in het achterhoofd te houden dat er in enkele gevallen een foutieve uitslag wordt geboden. Dit komt meestal doordat je de stappen niet goed doorlopen hebt. Indien er een positieve uitslag is, moet je dus alsnog een PCR test gaan doen om het definitieve resultaat te verkrijgen. Je hebt echter wel een eerste indruk en kunt hiermee al verschillende besmettingen in jouw omgeving gaan voorkomen door thuis te blijven.